Yoga leren – hoe doe je dat?

Je zit eraan te denken om met yoga te beginnen, maar je hebt geen idee hoe je yoga kunt gaan leren. In deze blog lees je alles over het leren van yoga.

Het is misschien al een hele drempel geweest om daadwerkelijk de stap te zetten om yoga te gaan leren. Supertof dat je hiervoor openstaat en stap voor stap de basisprincipes van yoga wilt leren.

Waarom het leren van yoga zo belangrijk is, welke misvattingen er zijn over yoga, wat je nodig bent om yoga te leren en wat je kunt tegenkomen tijdens offline en online yogalessen, leggen we je allemaal uit in deze blog.

Waarom yoga leren?

De moderne tijd van vandaag de dag verandert razendsnel. Dagelijks zijn er zo ontzettend veel prikkels die we moeten verwerken.

Denk aan netwerken zoals social media, drukte op straat, werk, privé, ons voedingsaanbod en noem zo maar op.  Het is dan ook niet gek dat ons zenuwstelsel op hol slaat als we hier niks aan doen.

Yoga is een hele fijne methode om je zenuwstelsel tot rust te brengen. Yoga verbindt je mind weer met je lijf en laat je voelen wat er is.

Doormiddel van de ademhaling kun je weer de controle krijgen over je gedachten en gevoelens. Yoga is super effectief voor iedereen die meer over zichzelf wil leren.

Door het doen van houdingen op de mat leer jij je ‘zwakke’ plekken kennen en daarnaast is yoga een ontzettend fijne manier om weer te leren luisteren naar je lichaam. Uit je hoofd en in je lijf.

Kortom, yoga laat los en creëert ruimte in zowel je lichaam als geest.

Misvattingen over yoga

Yoga dat is voor zweefteven? Zwevende yogi’s… kun jij je daar iets bij voorstellen? Vliegen ze of stijgen ze op…? Het is in ieder geval een groot vooroordeel welke heerst in de Westerse maatschappij.

Jammer, want yoga is allesbehalve zweverig. Tijdens een yoga sessie ben je actief met je ademhaling en lichaam bezig, welke ervoor zorgen dat je juist weer connectie met je lichaam maakt en dus weer in je lijf komt te zitten.

Niet alleen de houdingen maken van yoga, yoga.

Zo is ook de ademhaling een belangrijk onderdeel van de yoga levensstijl. In een yogales zul je dan ook leren dat eerst de ademhaling komt en dan de beweging volgt.

Daarnaast: houdingen, meditatie en je manier van leven wordt onder de loep genomen. Verschillende disciplines komen naar voren om zo het beste uit jezelf te halen.

Als jij je meer gaat verdiepen in yoga, zul je er dus al snel achter komen dat yoga een levensstijl op zich is. En nee, yoga is geen geloof ;).

De laatste misvatting is dat je lenig moet zijn voor yoga. Iedereen wie met yoga begint staat op zijn of haar eigen beginpunt. Vanaf hier kun je uitbouwen, oefenen en leren om steeds dieper in de houdingen te komen.

Yoga oefenen om flexibeler te worden en meer ruimte te maken in je lichaam, is een mooi doel op zich, let wel op dat het geen ‘moetje’ of frustratiepunt wordt, want dan ga je het doel van yoga voorbij: oordeelsvrij voelen, loslaten en verbinden.

yoga-leren

Wat heb je nodig om yoga te leren?

Voordat je begint met yoga is het handig als je een aantal hulpmiddelen in huis hebt, zodat je als je yoga doet, alles bij de hand hebt.

Het is in ieder geval handig om een fijne yogamat in huis te hebben. Tegenwoordig zijn er tal van matten te koop in sportwinkels, drogisterijen, yogascholen etc.

Het is dan ook heel goed voor te stellen dat je de bomen door het bos niet meer ziet, omdat er zoveel verschillende opties aan worden geboden.

Omdat je waarschijnlijk aan zowel Yin als Yang yoga gaat doen, is het fijn als je yoga mat niet te dik, maar ook niet te dun is. Let daarom bij het kopen van een yoga mat op de dikte van de mat. Daarnaast is het fijn dat je goede grip hebt, zodat je niet wegglijdt.

Duurzame yogamatten hebben wat ons betreft de voorkeur. Het is even een investering, maar uiteindelijk zul je hiermee langer doen en vaak zitten deze matten kwalitatief ook beter in elkaar.

Voor jezelf meteen een stukje bewustwording om met de yoga mindset te kiezen voor een milieuvriendelijkere en eerlijke wereld ;).

Hiernaast is het fijn om een mediatiekussen aan te schaffen. Hierop kun je zitten tijdens meditatie, maar ook in verschillende houdingen gebruik je met soms een meditatiekussen.

Daarnaast is het fijn om twee yogablokken te hebben, een niet al te zware weerstandsband of yogariem en één á twee dekentjes. Als laatste kun je denken aan een yogabolster welke veel gebruikt wordt tijdens wat rustigere vormen van yoga, zoals Yin.

Kortom, het is handig om het volgende te hebben:

  • Yoga mat
  • Meditatie kussen
  • 1 a 2 Yogablokken
  • 2 Dekentjes
  • Bolster
  • Strap/yogariem

Echter, het is allemaal niet essentieel om deze dingen te hebben wanneer je yoga wilt leren. Een yogamat is wel fijn, maar zelfs zonder yogamat kun je beginnen met yoga!

Online yoga leren

Een internetverbinding en een paar social media kanalen, meer heb je eigenlijk niet nodig om yoga te leren. De onlinewereld heeft ook zo z’n voordelen!

Yoga kun je leren online. Als je alles wat je nodig bent in huis hebt, dan is het een kwestie van een dosis positieve energie en het uitrollen van je matje voordat je aan je les begint.

Online yoga kun je leren in verschillende vormen. Op internet kun je een video aanklikken van een yogavorm welke jij wilt leren.

Het voordeel hiervan is, is dat je de les zo vaak als je wilt kunt bekijken en terug kunt spoelen. Ook, omdat yogalessen in verschillende talen te vinden zijn, kan iedereen begrijpen wat er uitgelegd wordt.

Online yoga leren kan in de vorm van het opzoeken van video’s, maar online zijn er tegenwoordig ook tal van basiscursussen te vinden, welke je de basisprincipes van yoga aanleren.

Een yogacursus voor beginners of een online stream, welke je als abonnement aan kunt schaffen. Ook hierin is het handig dat je voor jezelf helder helpt welke vorm van yoga je wilt leren en wat je doel is.

Naast dat online leren toegankelijk is en het je een hoop tijd en dus ook energie bespaart, kan online yoga ook een hele fijne manier zijn om jezelf even terug te trekken. Niemand wie naar je kijkt of waar je rekening mee moet houden.

Terug in je eigen bubbel, waar jij je op kunt laden om zo met frisse energie de rest van je dag tegemoet te gaan.

Offline yoga leren

Voordat het digitale tijdperk bestond, was het normaal om met je fietst naar een plek te gaan waar je offline yoga kon leren. Hoewel online yoga leren voordelen heeft, is het leren van offline yoga nog altijd niet verdwenen en dit heeft ook z’n redenen.

Het voordeel van offline yoga leren, is dat je face to face kunt bespreken waarin je vastloopt tijdens de houdingen en dat de instructeur je dus ook kan begeleiden tijdens de les.

Als beginner is het helemaal niet zo vreemd dat de houdingen onbekend aanvoelen en je niet weet waar je lichaam heen wilt. Het kan dan fijn zijn als je hierin geholpen kan worden, zodat je leert voelen hoe je de houdingen uitvoert.

Offline yoga doen in groepsverband heeft hiernaast een positief effect op je sociale netwerk. Al snel maak je een praatje, drink je een kop thee na en ontstaan mooie gesprekken. Verbinding en eenheid staan hieraan gelijk, welke je gevoelens een positieve boost geven.

Uiteindelijk zijn we allemaal sociale wezens en hoe mooi is het als je vanuit interactie tijdens of na de les hechte verbindingen kunt laten ontstaan?

Wat kun je tegenkomen in een yogales?

Goed, of je nu online of offline yoga aan het leren bent, is het altijd goed om in je achterhoofd te houden wat je tegen kunt komen in een van je eerste yogalessen.

Om mee te beginnen, is het goed om te weten dat je tijdens de les gaat leren om je lichaam te voelen en dat er hierbij gevoelens en emoties los kunnen komen. Dit is niet vreemd of gek, het hoort erbij.

Misschien voel je ontzettend veel weerstand tijdens een houding en wil je terug in je hoofd schieten, vechten, vluchten en bevriezen. Wat er ook gebeurt, observeer en adem naar je gevoelens toe.

Daarnaast voel je misschien een beetje ongemak, omdat je de verschillende houdingen niet gewend bent. Probeer ook hierin het leren van yoga de tijd te geven, gaandeweg zul je vertrouwd raken met de bewegingen.

Verwacht nu niet van jezelf dat je een bepaalt niveau moet hebben om yoga te leren of lenig moet zijn. Soms kan het best confronterend zijn, hoe stijfjes je lichaam eigenlijk is. No worries, practice make progress!

Als laatste reminder voor jezelf, is dat je mind het waarschijnlijk heel vaak van je lichaam over wilt nemen.

Terug in je hoofd schieten, zodra ‘lastige’ gevoelens optreden, blijven piekeren en malen of het op zoek willen gaan naar afleiding, omdat er ‘onaangename’ gevoelens en gedachten zijn.

Terug naar je ademhaling en focus behouden, zijn hierin mooie doelen voor jezelf om uiteindelijk los te laten en één te worden met het moment.

Kortom, begin je les oordeelsvrij en stel geen verwachtingen van hoe het plaatje zou moeten zijn. Onthoudt dat je aan het leren bent en groei in stapjes gaat net zoals in het leven zelf.

Waar moet je rekening mee houden bij het leren van yoga?

Na het volgen van een yogales kun je de volgende dag een beetje spierpijn hebben. Dit gaat na een aantal dagen weer weg, net zoals de weerstand die je in verschillende houdingen tegen kunt komen.

Houdt er rekening mee dat je net  begint met yoga en dat je de houdingen in stapjes uit kunt bouwen. Voor elke houding is wel een optie te bedenken en maak vooral gebruik van de opties in de verschillende houdingen, zodat je doet wat bij jouw lichaam past.

Yoga doe je voor jezelf en het is echt even je eigen me-time. Ook al ben je met andere mensen in de zaal, houdt je focus bij jezelf. Oefen, oefen en oefen. Draag kleding dat lekker zit, waarin je warm blijft, maar ook kunt zweten.

Yoga leer je door te doen en je grenzen op te zoeken binnen je eigen bereik.

Online thuis yoga voor beginners

Het is een goed idee om een complete online Yoga cursus voor beginners te volgen. Dit geeft je een goede, veilige en stabiele basis waardoor je alle voordelen van Yoga kunt ervaren.

Bovendien leer je alle houdingen stap voor stap op de juiste manier aan.

Een online Yoga cursus voor beginners die hier speciaal voor gemaakt is, is: Yoga Stap voor Stap.

Yoga Stap voor Stap bestaat uit 9 video’s van ongeveer een uur waarin we de belangrijkste yogahoudingen, series en ontspanningsoefeningen met je doornemen.

Daarnaast krijg je een bonus video over de Yoga filosofie.

Ook zijn er bonusvideo’s over:

  • De Yoga Ademhaling
  • Tijd & Discipline vinden voor Yoga
  • Het herkennen van je eigen grenzen (en jezelf toch uitdagen)

De video’s kun je op alle apparaten bekijken.

Ook krijg je toegang tot verschillende oefenschema’s, en Ebook met afbeeldingen en een gedetailleerde beschrijving en uitleg van de belangrijkste Yoga houdingen.

Yoga Stap voor Stap is écht iets voor jou wanneer:

  • Je een beginner bent en vanuit huis aan de slag wil gaan met een Stap voor Stap programma.
  • Je al wat ervaring hebt, maar alle basishoudingen goed onder de knie wilt krijgen.
  • Je al lessen volgt, maar als je dit eigenlijk te weinig vindt en op zoek bent naar een manier om Yoga meer te integreren in je leven.
  • Je niet lekker in je vel zit, wat gestresst bent, en op zoek naar een goede combinatie van inspanning en ontspanning.
  • Je wilt ontdekken hoe je op de juiste manier kunt ademhalen en hoe dit je zowel kracht als ontspanning kan geven.
  • Je Yoga wilt leren maar geen tijd hebt om steeds naar een les te gaan.
  • Je geen Yogales durft binnen te stappen met mensen die al jarenlang aan Yoga doen.

Yoga voor beginners cursus

  • Stap 1

    Waarom wil je Yoga doen?

  • Stap 2

    Hoe vaak wil je Yoga doen?

    Stap 2

  • Stap 3

    Wat heb je nodig?

  • Stap 4

    Welke Yogastijl?

    Stap 4

  • Stap 5

    Hoe ga je Yoga leren?

  • Stap 6

    Begin!

    Stap 6

Wil je online beginnen met Yoga? Meld je dan aan voor onze online Yoga beginnerscursus!