Thuis Yoga doen – Ontdek alles wat je moet weten om te starten!
Je hebt besloten om thuis Yoga te gaan leren.
De eerste stap heb je gezet om je fysieke en mentale gezondheid een boost te geven.
Of misschien wil je wel meer rust in jezelf ervaren?
Het maakt niet uit met welke reden je yoga wilt beoefenen, want uiteindelijk wil je zowel mentaal als fysiek positieve resultaten.
Waar begin je dan?
Tegenwoordig zijn er tal van mogelijkheden om yoga te beoefenen, zoals online thuis Yoga lessen, yoga studio’s, retraites of diverse workshops.
Nu steeds meer mensen de voordelen van yoga ervaren en het toegankelijk willen maken in het dagelijks leven, wordt de vraag naar thuis yoga groter.
Daarnaast biedt thuis yoga vele voordelen.
Wie van yoga echt een routine wilt maken, zal op den duur ervaren dat dagelijks heen en weer rijden naar een studio, meer energie kost dan geeft.
In deze blog ontdek je alles wat je moet weten om te starten met thuis yoga, hoe jij hier de voordelen van kan ervaren en dit alles gewoon vanuit je woonkamer!
Het gemak van thuis yoga online leren
Gezonde routines en dat vanuit huis.
Online yoga is tegenwoordig een echte hype en daarnaast biedt het ook vele gemakken.
Laten we beginnen met de gedachte dat je in de ochtend vanuit je bed je yogamatje uit kan rollen en zo de dag fit en fris kan beginnen met een ochtend flow.
Thuiskomen van het werk en geen energie meer over hebben om de deur uit te gaan, maar wel de behoefte hebben om energie op te doen.
Naar de yogastudio fietsen kan dan voelen als een hele opgave en neemt indirect tijd en energie in beslag, terwijl je wel behoefte hebt aan avond stretches, zoals flexibiliteit yoga of een zachtere vorm van yin, wat tevens de nachtrust bevordert.
Zoals je leest, maak je het voor jezelf een stuk toegankelijker om thuis yoga online te leren en daarnaast bespaart het veel tijd en energie.
Belangrijke voordelen van thuis yoga
Niet alleen tijd en energie spelen een belangrijke rol bij het thuis online yoga beoefenen, maar online yoga beoefenen, bespaart tevens ook nog eens een hoop geld.
Het is misschien een praktisch aspect, maar zeker niet onbelangrijk.
In een traditionele yogastudio ontvang je tegen betaling van bijvoorbeeld een strippenkaart, persoonlijke begeleiding, waarbij de docent je in de yogahoudingen kan corrigeren.
Tegelijkertijd is dat slechts een moment opname.
De tools om de houdingen op de juiste manier uit te voeren, zijn tegenwoordig kwalitatief net zo professioneel gefilmd en uitgelegd dat online yoga een prima alternatief is voor fysieke yogaklassen.
Daarnaast bieden online yogalessen je de mogelijkheid om de video’s terug te kijken, door te spoelen of even op de pauze stand te zetten.
En wat dacht je van het indelen van je eigen tijd?
Thuis Yoga lessen bieden je de mogelijkheid om in jouw ’n weekschema zo flexibel mogelijk jouw ’n lessen in te plannen en wat dacht je ervan dat je zelf de regie hebt welke yogalessen je wilt volgen.
Op het moment dat je behoefte hebt om het vuur in je aan te wakkeren, scrol je naar een pittige vinyassa les en juist wanneer je jezelf even helemaal op wilt laden, ben je slechts een paar seconden verwijdert van een online yoga nidra les.
Kortom, thuis yoga geeft je flexibiliteit, creativiteit en bespaart je een hoop tijd.
Zoals we in ons vorige blog omschreven dat yoga een levensstijl is, welke dagelijks toegepast kan worden, snappen we maar al te goed dat je niet van een locatie afhankelijk wilt zijn, maar dat je yoga over heel de wereld toe wilt kunnen passen.
Juist als reiziger of vakantieliefhebber is het voordeel van online yogalessen dat je slechts afhankelijk bent van een internetverbinding en zodoende waar op de wereld dan ook yoga kan beoefenen en de diversiteit van lessen toe kunt blijven passen.
Wat dacht je van het idee dat je jezelf echt even helemaal terug kunt trekken in je eigen bubbel?
Natuurlijk zou het prachtig zijn als je alle gevoelens, emoties en gedachten toe kunt laten met andere mensen om je heen en tegelijkertijd bij jezelf kunt blijven.
Dat je niet het idee hebt dat er iemand oordeelt of een mening klaar heeft liggen.
Misschien ben je zelfs al zover dat jijzelf in kunt zien dat je het lastig vind om geen oordeel over jezelf en de houdingen te hebben.
Onzekerheid over hoe je de houdingen uitvoert of in je eigen frustratie zit dat de houdingen bijvoorbeeld nog niet lukken, zoals jij zou willen.
In de yoga gaat het uiteindelijk niet om perfectie en is er zoveel meer dan de yogahoudingen zelf.
Streven naar yoga kunnen beoefenen zonder oordeel naar jezelf te hebben en puur vanuit een objectieve blik waar te kunnen nemen en los te kunnen laten dat er een perfect plaatje moet zijn.
Het onderwerp ego en loslaten kunnen je prikken, omdat je ergens wel weet dat je bij jezelf wilt kunnen blijven en je jouw ’n practice wilt kunnen doen in contact met anderen, maar soms kan dit nog net een drempel te hoog zijn.
Thuis yoga biedt je dan net even dat stapje terug om in je veilige bubbel je eigen practice te kunnen doen en dat terwijl je ontzettend veel leert over je eigen binnenwereld.
Het laatste voorbeeld van één van de vele voordelen van online thuis yoga is dat je de lessen kunt herhalen en zodoende ‘beter’ kunt worden in jouw ’n online yogaklassen.
Thuis Yoga voor beginners – Een compleet stappenplan!
Nu je meer weet over de voordelen van thuis yoga lessen, hebben we een compleet stappenplan hoe jij online thuis yoga kunt toepassen in de moderne jungle van onze maatschappij.
Stap 1: Bereid je voor en maak een planning
Allereerst is het belangrijk dat je goed voorbereid bent welke online yoga video’s je wilt bekijken.
Kies per week bijvoorbeeld twee video’s in bijvoorbeeld twee verschillende yogastijlen en wissel deze gedurende de week af.
Als voorbeeld: op maandag en dinsdag beoefen je video 1, op woensdag en donderdag video 2 en tot slot sluit je af met video 1 op vrijdag, zaterdag en zondag.
Dit is slechts een tip, uiteraard ben je vrij om elke dag af te wisselen in lessen, maar uit de praktijk blijkt dat herhaling en consistentie effectiever zijn voor je voortgang.
Stap 2: Bepaal je focus, zet een intentie
Een andere optie is om te werken met maandthema’s of zelfs weekthema’s.
Vraag jezelf af wat je intentie is om thuis yogales te volgen en wat je uit jouw ’n lessen wilt halen.
Wil je meer rust en flexibiliteit ervaren, dan kun je ervoor kiezen om een maand lang yin yoga te volgen.
Voel je dat je wel een detox kunt gebruiken en je jouw ‘n lichaam even helemaal wilt reinigen, kies dan bijvoorbeeld voor een detox yogacursus, waarin je in een maand alleen yogalessen volgt waarbij detox het hoofdonderwerp is.
Als je jouw ’n intentie en/of doel weet, is het makkelijker om te zoeken naar de meest geschikte online yogales om thuis te oefenen.
Pas erna zoomen we in hoe je deze lessen in wilt delen in je week. Stel je hebt gekozen om in de maand juni te werken aan rust, ruimte creëren (zowel fysiek als mentaal), het willen versoepelen van het bindweefsel en je wilt yin yoga gaan doen, dan kun je kijken welke video’s je in deze maand wilt bekijken, zodat je het voorbeeld van hierboven toe kunt passen.
Bepaal je intentie, doel, motivatie en ga dan naar de verdeling van je dag.
Stap 3: Ontwikkel discipline en creëer structuur
Elke dag is anders, maar door de gedachte dat je het te weinig tijd hebt voor yoga als excuus te gebruiken, help je jezelf uiteindelijk niet verder en kom je niet bij hetgeen waar je zo naar verlangt.
Het mooiste zou zijn als je yoga als levensstijl gaat zien en de yogalessen kunt gaan zien als terugkerend patroon, waarin je de vrijheid en creativiteit binnen structuren en disciplines kunt gaan voelen.
Structuur en discipline zijn musts en zeker als je thuis yoga wilt leren.
Discipline om yoga thuis toe te passen, is een van grootste obstakels waar mensen tegenaan lopen als ze zelf yoga thuis gaan doen.
Daarnaast zul je wellicht aanlopen tegen weerstand, omstandigheden, afleidingen, gevoelens, emoties of gedachten die jouw mogelijk beïnvloeden om je practice over te slaan, uit te stellen of helemaal overboord te gooien.
Vergeet niet dat we allemaal mens zijn en allemaal tegen deze dingen aanlopen. Zolang jij oordeelvrij kunt blijven kijken naar jezelf waarom je de dingen op een bepaalde manier doet en durft te leren van je ‘fouten’ dan is elke practice dag een succes.
Stap 4: Reflecteer
Het kan ontzettend zinvol zijn om jezelf vragen te stellen, zoals: waarom heb ik vandaag geen zin in yoga? Waarom voel ik weerstand? Welke gedachten spelen er door mijn hoofd en waarom voel ik mij zo?
Gaan deze gedachten mij helpen om mijn doelen te bereiken of saboteer ik mijzelf en brengen deze saboterende gedachten mijzelf verder van mijn doelen af.
Zelfreflectie toepassen, waarbij schrijven enorm kan helpen om inzichtelijk te krijgen waar je tegenaan loopt voor, tijdens of na je practice is echt aan te raden.
Stap 5: Maak er een (ochtend)ritueel van
Goed, om je dag fris en energiek te starten, is het creëren van een gezonde ochtendroutine waardevol, waarbij je ook meteen toekomt aan je yoga practice.
Je weet nu dat het effectief is om te bedenken welke stijl en/of cursus je toe wilt passen en welke lessen je aan jouw ’n yoga maand toe wilt voegen.
Het is raadzaam om de dag te starten met de door jouw ’n gekozen lessen.
Eventueel zou je aanvullend een korte meditatie, schrijfoefening en ‘koude douche’ toe kunnen voegen om jouw ’n ochtendritueel nog waardevoller te kunnen maken.
Kortom, voordat je de deur uit gaat, ben jij al fit en klaar voor de dag met de door jou zelfgekozen cursussen en video’s.
Daarnaast zou je eventueel aanvullend voor het slapen gaan ,een avondles kunnen volgen.
Of je nu begint met een korte ochtend les en een wat langere avondles of andersom, elke vorm van bewust bezig zijn met body, mind & soul helpt je om jouw ’n levensstijl als yogi te upgraden.
Welke Yoga thuis doen?
Welke yoga je thuis kunt doen, is een veelgestelde vraag.
Het is echter afhankelijk van je doel, motivatie en intentie.
Ben je echt een beginnende yogi, dan raden we je aan om te beginnen met hatha yoga. Hierin leer je de basishoudingen onder de knie te krijgen, waarbij tevens de ademhaling een belangrijke rol speelt.
Losstaande houdingen, bewegingen en dat op het ritme van de in-en uitademing.
Als je al wat langer yoga beoefent en je wilt jezelf uitdagen, dan kun je beter denken aan een pittige hatha/vinyassa les of zelf een vinyassa flow les.
Hierin activeer je jouw innerlijke vuur en wakker je energie aan. Tijdens een vinyassa flow les zul je dus flink zweten!
Daarnaast heb je yin yoga en restorative yoga welke gericht zijn op het naar binnen keren, zachtheid creëren en het herstellen van je energie level.
Deze vormen van yoga zijn zeker voor de beginnende thuis yogi toepasbaar, wanneer je opzoek bent naar rust en geborgenheid in jezelf.
Als laatste vorm voor thuis yoga, hebben we yoga nidra, welke vorm van yoga niet te vergelijken is met de andere vormen van yoga.
Tijdens een yoga nidra sessie lig je stil op de mat om in een diepe ontspanning te komen.
Yoga nidra is een soort slaapmeditatie, waarin je tijdens de sessie in een diepe ontspanning wilt komen om zo los te laten wat je niet meer dient.
De meeste mensen voelen zich erna helder, ‘opgeschoond’ en rustig van binnen.
Niks voor niks dat ‘niks’ doen positieve effecten met zich meebrengt.
Welke hulpmiddelen zijn handig als je thuis yoga gaat doen?
Tijdens je yogales, ongeacht hoelang deze duurt, wil je er het beste voor jezelf uit halen.
Hulpmiddelen zijn hierom zeer waardevol om te gebruiken tijdens de les.
Het is niet zo dat een gevorderde yogi geen hulpmiddelen nodig heeft en een beginner wel.
Hulpmiddelen zijn er om je te begeleiden om de houdingen effectiever uit te voeren, dus geen schande als je tools toepast tijdens je practice!
De meest gebruikte hulpmiddelen zijn:
- Yoga mat
- 1 á 2 yogablokken
- een yogariem
- meditatiekussen
- 1 á 2 dekentjes
- een bolster
Zeker als je begint, is het waardevol om deze hulpmiddelen aan te schaffen, zodat je elke vorm van yoga thuis kunt volgen.
Je thuis Yoga ruimte inrichten
Als je de mogelijkheid hebt, is het zeker een aanrader om thuis een aparte ruimte in te richten voor je yogales.
Zo heb je echt even het gevoel dat je eruit stapt en stap je bewust in een ‘andere energie’.
Denk bij het inrichten van een yogaruimte eraan dat je zo min mogelijk afleidingen om je heen wilt hebben.
Denk praktisch en richt de ruimte in, zodat je zoveel mogelijk ruimte hebt. Daarnaast kunnen kaarsjes, wierrook en een diffuser naast de yogahulpmiddelen en basics, zoals een mat, zorgen voor een goede sfeer.
Eventueel planten, maar de aanrader is echt om voor een ‘sobere’ inrichting te gaan, waarin jij de juiste energie stopt.
Hoe vaak moet je thuis yoga doen?
Eerder hebben we het er al gehad over om van yoga een routine te maken.
Dagelijks yoga doen, helpt je om jezelf fit en gezond te houden en je blijft hierdoor ook bezig met zelfontwikkeling en persoonlijke groei.
Al is het maar een kwartiertje per dag. Door te voelen en te ervaren wat bij jou past, zul je op een gegeven moment een basis creëren waarna je jouw ’n practice verder uit kunt breiden.
Lukt elke dag yoga doen nog niet helemaal, dan kun je uiteraard ook beginnen met om de dag yoga beoefenen.
De sleutel is structuur en naarmate de tijd vordert, zul je merken dat je fysiek en mentaal meer aankan en een extra yoga moment voor jezelf toe kunt voegen.
Hierin ook weer de boodschap: luister naar je gevoel, stel vragen aan jezelf en bekijk welke vorm van thuisyoga jij nodig bent.
Hoe houdt je jezelf gemotiveerd?
Een puntje waar veel mensen tegenaan lopen: motivatie.
Het klinkt zo simpel als je met jezelf afspreekt om bijvoorbeeld elke ochtend om 7.00 uur, 30 minuten yoga te doen en om dat dan ook echt te gaan doen.
Immers heb je met jezelf afgesproken dat je voor yoga kiest, maar waarom blijf het dan zo lastig om gemotiveerd te blijven en dagelijkse discipline toe te passen.
Je bent niet de enige en het is heel menselijk om weerstand uit de weg te willen gaan.
In plaats van jezelf te beoordelen waarom de dingen niet lukken zoals jij zou willen, waarom jij geen ‘zin’ hebt of liever nog net even wat langer in je bed zou willen blijven liggen, kun je het voor jezelf ook lichter maken om jezelf op en leuke manier gemotiveerd te houden.
Bedenk wat yoga voor jou oplevert en hoe jij je voelt als je een yogales hebt gedaan of bedenkt hoe jij je wilt voelen en schrijf dit op.
Herhaling, herhaling en nog eens herhaling. Maak het leuk voor jezelf.
Structuren en disciplines komen nu eenmaal als rode draad terug in ons leven en daar kun jij maar beter een feestje van maken voor jezelf.
Beloon jezelf met een lekkere kop thee of koffie na je online les, creëer een fijne sfeer met kaarsjes en heerlijke geuren in je huis en sta jezelf toe om alles wat er is te mogen voelen.
Vergeet niet de positieve ervaringen van je practice op te schrijven, zodat jij jouw ’n groei kunt blijven zien, wat zorgt voor nog meer innerlijke motivatie.
Wat zijn goede Yoga oefeningen voor thuis?
Natuurlijk zijn er zoveel meer effectieve yogahoudingen die je thuis uit kunt voeren.
Wil je bijvoorbeeld sterkere buikspieren, oefen dan eens houdingen zoals boot pose, de plank, halve maan en de verlengde driehoek.
Of je wilt juist je beenspieren krachtiger maken en het activeren met een krijger serie, waarna je de spieren kunt verlengen en je flexibiliteit kunt trainen met houdingen zoals de lage lunge, liggende duifhouding, voorwaartse buigingen en de frog houding.
Complete lessen met precies de houdingen en oefeningen die je moet doen als beginner, vind je in onze online Yoga beginnerscursus.
10 Yoga thuis tips om het beste uit je practice te halen
- Rol je mat alvast uit, zodat je als ware bijna over de mat ‘struikelt’ en je aan je practice kunt beginnen.
- Zorg dat je in een omgeving bent waar zo min mogelijk afleidingen zijn.
- Plan jouw ’n yoga moment.
- Plan welke lessen je wilt volgen.
- Stel kleine doelen en reflecteer jouw ’n resultaten.
- Gebruik hulpmiddelen.
- Zorg voor fijne muziek.
- Schrijf, zodat je inzichtelijk kunt krijgen wat je tegenkomt in je practice.
- Gebruik ademhalingsoefeningen en technieken om zo de houdingen nog intenser te kunnen ervaren.
- Eindig je practice met een korte meditatie.
Veel voorkomende beginnersfouten bij Yoga lessen thuis
Rennen, hollen en meteen de volle honderd procent willen geven, waarna je na een paar weken terugvalt in oude patronen.
Zeker als beginner is het waardevol om je gedachten onder te loep te nemen. Ben je een wat passiever persoon en stel je jouw ’n les liever uit tot de dag erna of ben je juist iemand bij wie alles in één keer goed moet gaan.
Een veel voorkomende fout is dat de meeste mensen van niets naar alles willen.
Gun en geef jezelf de tijd om te wennen aan bepaalde houdingen en verwacht niet dat alles meteen moet lukken. Bouw je practice rustig op, zodat jouw ’n lichaam de tijd heeft om krachtiger en flexibeler te worden.
Daarnaast zien we dat de meeste mensen van hot naar her hollen door alle mogelijke online video’s af te willen spelen, waardoor chaos en onrust ontstaat. Herhaal de oefeningen, creëer een structuur en krijg controle over de oefeningen voordat je een nieuwe uitdaging aangaat.
Online thuis yoga voor beginners
Het is een goed idee om een complete online Yoga cursus voor beginners te volgen. Dit geeft je een goede, veilige en stabiele basis waardoor je alle voordelen van Yoga kunt ervaren.
Bovendien leer je alle houdingen stap voor stap op de juiste manier aan.
Een online Yoga cursus voor beginners die hier speciaal voor gemaakt is, is: Yoga Stap voor Stap.
Yoga Stap voor Stap bestaat uit 9 video’s van ongeveer een uur waarin we de belangrijkste yogahoudingen, series en ontspanningsoefeningen met je doornemen.
Daarnaast krijg je een bonus video over de Yoga filosofie.
Ook zijn er bonusvideo’s over:
- De Yoga Ademhaling
- Tijd & Discipline vinden voor Yoga
- Het herkennen van je eigen grenzen (en jezelf toch uitdagen)
De video’s kun je op alle apparaten bekijken.
Ook krijg je toegang tot verschillende oefenschema’s, en Ebook met afbeeldingen en een gedetailleerde beschrijving en uitleg van de belangrijkste Yoga houdingen.
Yoga Stap voor Stap is écht iets voor jou wanneer:
- Je een beginner bent en vanuit huis aan de slag wil gaan met een Stap voor Stap programma.
- Je al wat ervaring hebt, maar alle basishoudingen goed onder de knie wilt krijgen.
- Je al lessen volgt, maar als je dit eigenlijk te weinig vindt en op zoek bent naar een manier om Yoga meer te integreren in je leven.
- Je niet lekker in je vel zit, wat gestresst bent, en op zoek naar een goede combinatie van inspanning en ontspanning.
- Je wilt ontdekken hoe je op de juiste manier kunt ademhalen en hoe dit je zowel kracht als ontspanning kan geven.
- Je Yoga wilt leren maar geen tijd hebt om steeds naar een les te gaan.
- Je geen Yogales durft binnen te stappen met mensen die al jarenlang aan Yoga doen.